Χριστός Ανέστη! Krisztus feltámadt!

A húsvét a görögöknél a legnagyobb ünnep. Szombaton éjfélkor templomba mennek, együtt várják a Feltámadást, majd éjfél után felhangzik az egyik legszebb görög egyházi ének, a „Hrisztos Aneszti!”, vagyis a „Krisztus feltámadt!”. Húsvét vasárnap a görögök báránysütéssel, tánccal és zenével ünneplik meg a Feltámadást.

Budaörsön a görög közösség is megemlékezik a Húsvétról, azonban a járványügyi helyzet miatt most nincs lehetőség nagyobb közösségi rendezvényre, így egy online műsor keretében emlékeznek meg az ünnepről. Hrisztosz Aneszti!

Az ortodox húsvét idén csaknem egy hónappal későbbre esik, mint a katolikus. Ez nem minden évben van így, vannak évek, amikor ugyanakkor ünnepelnek a katolikusok és az ortodoxok. Hogy ez miért alakult így, és miért változik évről-évre, arról is hallhatnak összeállításunkban.

Készítették: Kakuk Kornélia, Wunderlich Gábor, Szidiropulosz Vaszilisz, Agárdi Bendegúz Szpírosz

Zene: Palio Buzuki

Tánc: Ellinizmosz tánccsoport

Közreműködtek: Ötvös Csaba József ortodox lelkész, dr. Kiss Etele művészettörténész-muzeológus

Húsvéti hagyományok ismertetése: Szidiropulu Anna, Agárdi Spyros Bendeguz, Stoilova Maria – felkészítő pedagógus

Köszönet a segítségért: Ntamtsiou-Agárdi Elektra (Helidonaki Egyesület), Kukumzisz György (Actor Hotel), Szidiropulosz Edit (Olympos Panzió), Budaörsi Görög Nemzetiségi Önkormányzat, Hellas Egyesület