248 milliós támogatás a zsámbéki cég részére

Szijjártó Péter miniszter úr részére a Medicontur Kft. VNT2-es szerződéskötése kapcsán 2020. december 15-én látogatást tett a vállalat zsámbéki székhelyén, mely során megtekintette csarnokbővítési beruházásukat.

A Nagyvállalati versenyképesség-növelő támogatás keretében egy kb. 2.300 m2 hasznos alapterülettel rendelkező üzemcsarnokot tervez a cég a jelenlegi gyártó épület új szárnyaként felépíteni, előregyártott VB vázas, szendvicspaneles épülettechnológiával, földszinti 5 tonna/m2 teherbírású padlóval. A projekt keretében az üzemcsarnok megépítését és közművek (víz, gáz, hűtés-fűtés) kialakítását kívánják megvalósítani. A beruházás volumene 621.910.000 forint (1.804.000 euró), a támogatás összege 248.764.000 forint. A megtartott munkahelyek száma 301 fő.

A Medicontur Orvostechnikai Kft. bemutatása:

A céget 1989-ben alapították, székhelye, kutatás-fejlesztési bázisa, gyára és logisztikai központja Zsámbékon található, ahol egy telephellyel is rendelkezik. A Fióktelepei Budapesten (6), Mányon és Törökbálinton találhatók. A társaság fő tevékenysége az orvosi eszközök gyártása. A Medicontur intraokuláris (szembe ültethető) lencsék fejlesztése és gyártása terén mára már vezető szerepet szerzett Magyarországon és a világ számos országában az elmúlt közel 3 évtizedben. Az állandó innovációs és műszaki fejlesztési tevékenység, a megbízható minőség és a tartós növekedés eredményeként ma már a világ több mint 70 országában érhetők el a cég termékei. A vállalat külföldi kirendeltségei Lyonban (Franciaország), Genfben (Svájc), és Brnoban (Csehroszág) találhatóak. Németország a cég messze legnagyobb, két, egymástól független csatornán keresztül működő külföldi piaca, ahol a „Medicontur” márkát egy disztribútor viszi. A társaság stratégiai partnerei, a 1stQ GmbH, valamint a 1stQ Deutschland GmbH cégek történelmi okokból pedig saját, „1stQ” néven forgalmazzák a Medicontur által gyártott termékeket. A Medicontur bár nem életmentő, de létfontosságú egészségügyi ultraprecíz, steril terméket gyárt, saját gyártású termékeinek több mint 90%-a exportra kerül. A cég Európa egyik legjelentősebb gyártójává nőtte ki magát a mesterséges szemlencsegyártás területén. A Medicontur Kft. saját gyártású termékportfóliója opcionálisan aszférikus, monofokális, tórikus, multifokális, valamint multifokális-tórikus optikákkal, modellenként néha több száz különféle törőértékkel, addícióval és cilinderrel rendelkező lencsecsaládokból áll. Termékei nemcsak a szürkehályog kezelésére, hanem egyéb látáskorrekciós (asztimia/szemtengelyferdülés, presbyopia/öregszeműség elleni) beavatkozások során kerülnek felhasználásra. A műlencséken túl a Medicontur kifejlesztette saját lencséi steril tárolásához és szembe juttatásához szükséges egyedi – szabadalmaztatott – steril kellékeket (injektorokat) is.

A Medcontur Kft. nagy hangsúlyt fektet a termék-innovácóra, és jelentős összegeket fordít kutatás-fejlesztésre. A cég alapanyag fejlesztő laboratóriummal, valamint saját hidrofób lencse alapanyaggal rendelkezik. A cég kutatás-fejlesztési részlege az elmúlt néhány év során jelentős eredményeket ért el az új alapanyagok fejlesztése, valamint a beültetendő műlencsék optikai és mechanikai tulajdonságainak javítása terén. A Medicontur olyan prémium termékekkel lépett piacra, mint a diffraktív multifokális, a nagy cilinder értékű bitórikus, vagy a toklencsét kiegészítő sulcus (úgynevezett AddOn, azaz másodlagos) lencsék. A vállalat tulajdonosai a Medicontur Orvostechnikai Kft. (10%) és az INVESTMED Kft. (90%) . A társaság egyedüli végső tulajdonosa Kontur László Ferenc. A vállalat ügyvezetői Kontur David Benjamin és Kontur László Ferenc, míg cégvezetői Kontur Alexandra és dr. Élő Gábor. A társaság minősített többséggel bír az alábbi társaságokban: QMP Kft.; Optixmed Kft. A vállalat árbevétele 2019-ben 7,3 milliárd forint volt, amely 17%-os növekedést mutatott az előző üzleti időszakhoz (6,3 milliárd forint) képest. 2019-ben a foglalkoztatottjainak száma 291 fő 14,1%-kal (36 fővel) több az előző üzleti évhez (255 fő) képest.

A vállalat tájékoztatása szerint 2020 első 10 hónapjában a társaság árbevétele meghaladta az 5,7 milliárd forintot, ami 1%-os csökkenést jelet az előző év azonos időszakához képest (5,74 milliárd forint).

EU társfinanszírozott támogatások: A Medicontur Kft. az Európai Unió által társfinanszírozott pályázatokon összesen 2,3 milliárd forint (7,9 millió euró) támogatást nyert el.