BALCZÓ ANDRÁST PEST MEGYE DÍSZPOLGÁRÁVÁ VÁLASZTOTTÁK

Pest Megye Közgyűlése díszpolgári címet adományozott Balczó András részére kimagasló sportolói eredményei és közéleti tevékenysége elismeréséül.
Harrach Péter, Balczó András, Szabó Iván
Harrach Péter, Balczó András, Szabó Iván

Balczó András háromszoros olimpiai, tízszeres világbajnok öttusázó, a Nemzet Sportolója. Tehetsége és hihetetlen akaratereje már korán a legjobbak közé emelte, 1960-ban Rómában tagja volt az olimpiai aranyérmes öttusa-válogatottnak.

Saját maga edzőjeként 1963 és 1969 között sorozatban öt világbajnokságon nyert egyéni aranyérmet, az 1969-es budapesti diadal különösen emlékezetes maradt, mert a befejező napon ezrek futottak mellette és ünnepelték a Hármashatárhegyen. Csodálatos pályafutását végül 1972-ben, Münchenben sikerült megkoronáznia, harmincnégy évesen egyéniben is olimpiai bajnok lett. Feleségével budakeszi házukban élnek, amit Balczó András maga épített.
A TV felvételt itt tekinthetik meg:
https://www.youtube.com/watch?v=yNIP2OJamWo

Pest Megye Közgyűlése 1999-ben határozott úgy, hogy december 4. napját Megyenappá nyilvánítja, annak emlékére, hogy Pest-Pilis-Solt vármegyét 359 évvel ezelőtt, 1659. december 4-én alapították. Az ünnepség rangját emeli, hogy ekkor adják át a megyei kitüntető díjakat – elismerve a közművelődés, a tudomány, a kultúra, az építészet, a környezetvédelem, valamint a közbiztonság és a társadalmi összetartozás érdekében tett erőfeszítéseket; s ekkor kerül átadásra a Pest Megye Díszpolgára cím is. A közgyűlés köszönetet mond mindazoknak, akik a hivatásukban vagy a mindennapokban képesek voltak a példamutató tettekre, az átlagon felüli teljesítményekre.

Az ide ünnepséget Harrach Péter országgyűlési képviselő nyitotta meg. Elmondta, hogy a megyenapi díjazottak hozzájárulnak Pest megye identitásának erősítéséhez. Hozzátette, hogy a Megyenap pedig jó példa arra, hogy egy nagyobb közösség is igényli az összetartozás élményét.

„A mai ünnepségnek hagyománya van: múltja, történelme és jelentése. Hogy mi, Pest megyei emberek, magyarok, itthon és szerte a nagyvilágban fogjuk egymás kezét. Számon tartjuk a nekünk fontos embereket és értékeket – jelentette ki Szabó István, Pest Megye Közgyűlésének elnöke, majd hozzátette: Ma azok miatt vagyunk itt, akik minden egyes nap, újra és újra, megteremtik a magyarok közösségét. Azok miatt, akik képesek a cselekvésre; akik példamutató, elhivatott és elkötelezett erőfeszítésekkel vállalnak többet, olyan ügyekben, melyektől mindannyiunk sorsa függ. Miattunk vagyunk itt, hogy köszönetet mondjunk nekik.”