Érdemkeresztet kapott egy budakeszi és egy törökbálinti polgárőr is

A vírusvédekezéssel kapcsolatos aktuális védekezési teendők munkamegbeszélését követően, szabadtéren került megtartásra a polgárőr érdemkeresztek díjátadó ünnepsége. Már a beléptetést is szigorú járványügyi intézkedések előzték meg (testhőmérséklet mérés, infravörös homlok hőmérővel, érintés nélküli kézfertőtlenítés, védőkesztyű és maszk viselése).

Az OPSZ – Országos Polgárőr Szövetség legmagasabb elismeréseit Bilisics Péter, a Pest Megyei Polgárőr Szövetsèg elnöke, Ritter Imre nemzetiségi képviselő és Poór Gyula, az OPSZ környezetvédelmi alelnöke adta át Pest megye 18 járásából 12 főnek, (a járványügyi előírásoknak megfelelően 4-4-4 csoportosításban) megköszönve a 2020. évi áldozatos, önkéntes munkájukat.

A Polgárőr Érdemkereszt Bronz fokozatát Mihics József (Pilisszentlászlói), Hayth Andor (Gyömrői), Hilcser Tamás (Budakeszi) és Udvari Szabolcs (Törökbálinti) polgárőr vehette át.

Ezüst fokozatú kitüntetést érdemelt ki Halupka István (Tápiószőlősi), Bagi Krisztián (Aszódi), Babus Gábor (Gödi) és Vetor György (Nagykátai) polgárőr,

az Arany fokozatú kitüntetést Mészáros Gábor (Csővári) és Cseh Fruzsina Viktória (Ráckevei), Tótka Sándor (Acsai), Juhász Pálné (Abonyi) polgárőr kapta meg.

A Pest Megyei Polgárőr Szövetség elnöke elismerő oklevelet adott át Oskó Viktória (Újlengyeli) polgárőrnek.

Ritter Imre országgyűlési képviselő elmondta, hogy: 21 évvel ezelőtt találkozott először hivatalból a polgárőrökkel és azóta tudja, hogy rájuk mindig lehet számítani. ott vannak, ahol kell, tudják a feladatukat. „Járom az országot, sokat megyek 13 nemzetiség rendezvényeire, sokszor olyan helyeken, ahol életemben nem voltam, és bárhova megyek, az első fix pont a polgárőr. Tudom, hogy ha őket meglátom, akkor jó helyen vagyok. Nyugodtan mondhatom, hogy a 13 magyarországi nemzetiség helyi, regionális és országos önkormányzatainak fontos támasza a Polgárőrség.”

Bilisics Péter, a Pest Megyei Polgárőr Szövetség elnöke elmondta, hogy az „OPSZ elnöke 12 Pest megyei polgárőrnek adományozott díjat. Mivel a polgárőrök is igyekeznek az ÖKO lábnyomot csökkenteni, ezért az elismerések mellett földlabdával ellátott fákat is kaptak ajándékba, annak érdekében, hogy minden jutalmazott egy közösségi helyen ültessen el egy őshonos fát. A tölgy, juhar és platán csemeték remélhetőleg sokáig tanúsítják majd a polgárőrök áldozatosságát.”

Poór Gyula, az OPSZ környezetvédelmi alelnöke fejet hajtott a polgárőrök előtt, ezzel is elismerve 2020-as munkájukat. Mint mondta: „Nagyon kevés civil szervezet volt, illetve van a vírusjárvány kezdete óta, amelynek tagjai önzetlenül és térítésmentesen dolgoznak, segítik az időseket, a rászorulókat, ellátják őket, bevásárolnak nekik vagy egyáltalán meg merjék közelíteni a betegeket, a karanténban levőket. A 2020-as pandémiát az 1918-19 évi spanyolnátha világjárványhoz tudnám hasonlítani. Akkor is és most is az önkéntesek kezdték meg a védekezés alapjait lerakni.”

PMSZ érdemkeresztek átadása

 

Gratulálunk a díjazottaknak!