Havazott Budakeszin

havazikHavas Boldogasszony tiszteletére felszentelt római katolikus templomunkat augusztus ötödikén ünnepeljük. Idén is folytatódott a 8 éve felélesztett hagyomány, miszerint a templom búcsú napja egyben egész Budakeszi ünnepe is.

Idén augusztus 4-én, a 10 órai ünnepi szentmisét követően a templomtoronyból hullani kezdett a hó, melyet a hívők áhítattal figyeltek. A közös ünneplés a Szent László Ház udvarán folytatódott.

Szervezők: Budakeszi Város Német Önkormányzata. Közreműködött: Budakeszi Hagyományőrző Kör Asszonykórusa, Dalárdája és Fúvószenekara.

Előzmény: Rómában, Liberius pápa (352. május 17. – 366. szeptember 24.) idejében egy János nevű gazdag ember feleségével együtt elhatározta, hogy vagyonukat a Szűz Máriának ajánlják fel, aki a házaspárnak álmában megjelent és tudtukra adta, hogy amely helyen másnap hó fog hullani, ott templomot kell emelni a tiszteletére. A Szűzanya e szentélyét, a római főtemplomot ezért Havas Boldogasszony bazilikának is nevezik.

A felépített bazilikát Szent III. Szixtusz pápa (432. július 31. – 440. augusztus 18.) díszítette remek mozaik képekkel annak emlékére, hogy az efezusi zsinat 431-ben hittételként hirdette ki Szűz Mária istenanyai méltóságát.