Havazott

Havas Boldogasszony tiszteletére felszentelt római katolikus templomunkat augusztus ötödikén (vagy ha az nem vasárnapra eseik, akkor az azt követő vasárnapon) ünnepeljük a búcsú napját. Idén is folytatódott a 7 éve felélesztett hagyomány, miszerint a templom búcsú napja egyben  egész Budakeszi ünnepe is.

Idén augusztus 5-én, a 10 órai ünnepi szentmisét követően a templomtoronyból hullani kezdett a hó, melyet – mint minden évben, minden hívő áhítattal figyelt. A közös ünneplés a Szent László Ház udvarán folytatódott.

Szervező: Budakeszi Város Német Önkormányzata. Közreműködött: Budakeszi Hagyományőrző Kör Asszonykórusa, Dalárdája és Fúvószenekara.

Előzmény: Rómában, Liberius pápa (352. május 17. – 366. szeptember 24.) idejében egy János nevű gazdag ember feleségével együtt elhatározta, hogy vagyonukat a Szűz Máriának ajánlják fel, aki a házaspárnak álmában megjelent és tudtukra adta, hogy amely helyen másnap hó fog hullani, ott templomot kell emelni a tiszteletére. A Szűzanya e szentélyét, a római főtemplomot ezért Havas Boldogasszony bazilikának is nevezik.