II. Sonkamustra

A Budaörsi Gazdakör által megrendezett, immár hagyományosnak mondható SONKAMUSTRÁJÁN I. helyezett: Majoros Zoltán 2,5 éves érlelésű sertéscomb-sonkája, II. helyezett egy főtt sonka, a III. helyezett pedig libasonka lett.

A zsűri tagjai: Egri Kati, élelmiszerbiztos asszony, Major Edit, a Budaörsi Gazdakör háziasszonya és Kakuk Kornélia, a Buda Környèki Televízió tulajdonosa. A díjazottaknak járó serleget Kisberk Balàzs, a Budaörsi Gazdakör elnöke adta át. Kakuk Kornélia elmondta, hogy a nagy áruházakban kapható, fóliázott sonkák (comb helyett) szinte kivétel nélkül lapockából készülnek! A nagyüzemi eljárás miatt egy kg húsból kb.1,5 kg sonka lesz, mivel vízzel és adalékanyagokkal pumpálják teli (így gyakran több mint az 50 % vízet tartalmaznak!). A Gazdapiacon kapható, termelők által, hagyományos eljárással készült sonka azonban az érlelés során veszít a súlyából és csupán 4-5% vizet tartalmaz.

A BKTV tulajdonosa azt tanácsolta, hogy aki teheti, termelőtől vagy piacon vásároljon combból készült sonkát. Kakuk Kornélia elmondta, hogy a jó minőségű sonka kilója akár 4000 Ft körül is lehet, de (ha a gyengébb minőségű sonka víztartalmát is figyelembe vesszük) fajlagosan még olcsóbb is lehet.

👉Ezért, és egészségünk érdekében is inkább vegyünk a jobb minőségűből keveset, de a rosszból semennyit se!