Szijjártó Péter a vakcináról, az ukrán helyzetről, Pest megye támogatásáról és a karácsonyról

Gazdasági magazinunk vendége Szijjártó Péter külügyminiszter volt, akivel az alábbi témákról beszélgettünk:

Hazánkban – de talán azt is mondhatjuk – az egész világon nincs ma olyan ember, aki ne tudna a koronavírusról és annak veszélyeiről. A globális járvány, a pandémia elleni védekezésben Magyarország, a magyar emberek nemzetközi összehasonlításban is sikeresek. A járvány visszaszorítása érdekében a kormány számos intézkedést tett: sikeresen felkészítette az egészségügyet a második hullámra, lélegeztető gépeket és védőfelszereléseket vásárolt, amikor kellett korlátozásokat vezetett be. Talán mondhatjuk, hogy közel állunk ahhoz, hogy megfékezzük a járványt, hiszen az oltóanyag már karnyújtásnyira van.

Mi a helyzet a vakcinákkal, mikorra lesz elérhető Magyarországon?

Ki kaphatnak majd és mi lesz a prioritási sorrend?

A válaszokat a riportból megtudhatjuk.

Az ukrán hatóságok, a kárpátaljai magyarsággal szembeni megfélemlítő akcióit Ön hevesen bírálta, kiállva ezzel határontúli testvéreinkért.

Mi is zajlik ma Ukrajnában és mit tud a kormány tenni a kisebbségi jogok ottani védelme érdekében?

A választ a riportból megtudhatjuk.

A zsámbéki Medicontur cég 30 éves fennállása alatt több mint 5 millió kontaktlencsét gyártott már. Termékeit jelenleg is több mint 60 országban forgalmazzák. A cég sikeres és teljesítménye térségünkben kiemelkedő.

Mi indokolta ennek a forrásnak az odaítélését ebben a konkrét esetben és általánosságban mi a célja az ilyen típusú támogatásoknak?

A választ a riportból megtudhatjuk.

Az új – frissen jóváhagyott – 7 éves EU költségvetésből immár Pestmegye is kaphat támogatást. Eddig erre nem volt lehetőség, mi volt ennek az oka, illetve mire számíthatnak az önkormányzatok, az itt élők a jövőben?

A választ a riportból megtudhatjuk.

Számos nehézséggel kellett szembenézniük a 2020-as év során. Hogy erről a külügyminiszter úr mit gondol, mit tanulhattunk ebből az időszakból, ami a javunkra vállhat?

A választ a riportból megtudhatjuk.