Vigyázzunk egymásra! – Wittinghoff Tamás tájékoztatója

Kedves Budaörsiek!
A demokratikus társadalmak egyik alapja a szabad sajtó, a korrekt, sokoldalú tájékoztatás. Veszély helyzetben különösen fontos szerepe van ennek, mert a hiteles információk életeket menthetnek.
A válságkezelés kulcsa a bizalom, a bizalmat pedig – többek között – az őszinte beszéddel lehet kiérdemelni. Felnőttnek kell tekinteni a társadalmat és valamennyi fontos információt meg kell osztani vele. Ezért is van nagy jelentősége annak, hogy a hírek minél több csatornán jussanak el a budaörsiekhez.
Bár a legfontosabb eszközök természetesen a kormány kezében vannak, az önkormányzatoknak is rengeteg feladat jutott. Mi vagyunk a legközelebb az emberekhez, mi ismerjük a település sajátosságait, és az itt élők helyzetét.
A vírus hazai megjelenését követően azonnal válságstábot állítottunk fel a Polgármesteri Hivatalban, amely összefogja a védekezést a településen.
A képviselő-testületi munka sem állt meg, s habár ebben a rendkívüli állapotban a jogszabályok szerint a polgármesternek kell döntenie, előzetesen, írásban kikérem a képviselők álláspontját. S a döntésnél erre támaszkodom. Számunkra ebben a helyzetben is fontos a demokratikus elvek tiszteletben tartása.

Nagyon sok konkrét intézkedés született az utóbbi napokban, amelyek segíthetnek a járvány leküzdésében. Ezek közül felsorolok néhányat:
• zöldszámot üzemeltetünk, amelyet éjjel-nappal lehet hívni, bármilyen ügyben, ami a koronavírus elleni védekezéssel kapcsolatos;
A hívószám: 0680/180 001
• a Polgármesteri Hivatalban vesiii zélyhelyzeti ügyfélfogadást vezettünk be, csak a halaszthatatlan ügyeket lehet személyesen intézni, de közben megerősítettük az online és telefonos lehetőségeket. Ezekről mind részletesen lehet olvasni a város honlapján;
• március 16-ától bezárt uk a budaörsi óvodákat, bölcsődéket, de egy átmeneti ideig ügyeletről is gondoskodtunk;
• ugyancsak bezártuk az uszoda-sportcsarnokot;
• az iskolai oktatás szüneteltetése sok családot nehéz helyzetbe hozott, ezért azoknak a gyerekeknek az esetében, akik erre rászorulnak, gondoskodunk a napközbeni élelmezéséről. Jelenleg 181 olyan óvodást, bölcsődést illetve iskolást látunk el hétköznapokon, napi háromszori étkezéssel, akiknek iskolaidő alatt járt az ingyenes étkezés;
• elrendeltük a város területén lévő játszóterek, szabadtéri sportlétesítmények, sportpályák használatának a tilalmát, korlátoztuk azt is, hogy egyszerre mennyien lehetnek a kutyafuttatók területén;
• nyomatékosan kértük és folyamatosan kérjük, hogy akik a 70. életévüket betöltötték, ne hagyják el lakóhelyüket vagy tartózkodási helyüket! Akikről nem tudnak gondoskodni a rokonaik, ismerőseik, azoknak az ellátását az önkormányzat megoldja.
Intézkedéseink legfontosabb célja, hogy csökkentsük a járvány terjedésének sebességét, mert ha egy időben túl sokan betegednek meg, akkor azt nem fogja bírni az egészségügyi ellátórendszer.
Ezért nem csak az időseket, de a fiatalabbakat is arra kérjük, hogy maradjanak otthon, csak halaszthatatlan esetben hagyják el a lakásukat, és szigorúan tartsák meg a higiéniai és járványügyi szabályokat!
Őszintén kell beszélnünk arról, hogy a helyzet már rövidtávon is rosszabbodni fog. Ezért, ezekben a nehéz napokban mindenki vizsgázni fog válságkezelésből. A kormány, az önkormányzatok, és valamennyi állampolgár. Hisz a legtöbbet mi magunk tehetünk a járvány terjedésének lassítása érdekében. Csak közös erőfeszítéssel, egymás iránti szolidaritással, fokozott odafigyeléssel tudunk úrrá lenni ezen az egészségügyi vészhelyzeten.
Bízom benne, hogy Budaörs, a budaörsiek most is helyt fognak állni. Mindent meg fogunk tenni, hogy ez így legyen, ehhez kérem valamennyiük segítségét!
Vigyázzanak magunkra, vigyázzunk egymásra!
Wittinghoff Tamás
Budaörs város polgármestere