AZ OORI VEZETŐJÉNEK TÁVOZNIA KELLETT, A KOLLÉGÁK TÜNTETNEK

fotó: moun.hu
fotó: moun.hu

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere megszüntette Cserháti Péter, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet (OORI) főigazgatói megbízását. A felmentés oka az volt, hogy a járványügyi veszélyhelyzetben Cserháti Péter nem teljesítette az Operatív Törzs által jóváhagyott, a Nemzeti Népegészségügyi Központ koronavírus-járvánnyal kapcsolatos utasításait a felkészülésre.
Az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetnek április 15-re több mint 200 ágyat kellett volna szabaddá tennie az új koronavírussal megfertőződött betegek számára. Április 10

-én még egyetlen ágy sem volt erre a célra az OORI-ben, és április 16-ra az előírt tizedét sem ígérte a főigazgató az utasításban szereplő ágyszámmal szemben, olvasható a közleményben.

A főigazgató az intézetben ellátott rehabilitációs betegek áthelyezéséről nem gondoskodott, folytatódik az írás. “Mindez ellentétes az ágazati elvárással és a kórháznak adott feladatszabással. A megfelelő felkészülést nem végezte el a főigazgató, komolyan veszélyeztetve ezzel a járvány elleni sikeres védekezést és betegellátást”.

Az Operatív Törzs az Emmi miniszterének javaslatára ütemezetten, minden hétre előre meghatározta a magyarországi egészségügyi intézetek, kórházak feladatait, többek között azt is, hogy hány betegágyat, hány intenzív ágyat kell biztosítani az adott intézményben a koronavírussal fertőzött betegek izolálására, ellátására, lélegeztetésére.

„Aki a komplex intézkedési terv ütemezett utasításait nem hajtja végre, az a betegek biztonságát, az életükért való küzdelem eredményességét veszélyezteti. Az OORI főigazgatójának ilyenfajta eljárása ezért mind szakmailag, mind emberileg elfogadhatatlan” – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Az ügyben kerestük Cserháti Pétert, hogy reagáljon a közleményben foglaltakra, de nem sikerült elérnünk.

Mint március 23-án megírtuk: az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetből már a múl

t hónap második felében minden olyan beteget elküldtek, akinek kezelése, műtétje halasztható volt, leállították a nélkülözhető ambuláns, nappali kórházi ellátást, a csoportos kezeléseket. Akkori cikkünk szerint az elrendelt intézkedésekre azért volt szükség, hogy a kórházban megakadályozzák a koronavírus elterjedését, hiszen az intézetben sok idős, érbeteg vagy cukorbeteg embert ápoltak. Most egy kórházhoz közelálló forrásunk azt írta: az elmúlt időben nagy erőkkel szervezték át a kórházat, helyeztek át nehezen áthelyezhető betegeket, akiket máshol nem tudnak ilyen színvonalon ellátni.

A most menesztett Cserháti Péter korábban a budapesti kórházi rendszer teljes átalakítását célzó Egészséges Budapestért Program miniszteri biztosa volt – olvasható az index.hu-n.

Mintegy 100 orvos és ápoló tüntetett Cserháti Péter, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet (OORI) főigazgatójának tegnapi felmentése miatt ma délben Budakeszin, az intézmény főépülete előtt.
A spontán tüntetést az intézmény dolgozói szervezték, reggel óta próbáltak mindenkit elérni, többen csak ezért jöttek be a kórházba. Az eseményen részt vett Cserháti Péter is, azt mondta, hogy megrázta az ügy, és megköszönte a kiállást.

Az egyik egészségügyi dolgozó elmondta, hogy a hazaküldött betegek elmaradó rehabilitációja súlyos, maradandó károsodáshoz fog vezetni. Egyszerűen fogalmazott. Ezek embertelen gyilkosok.

Mint ismert, Kásler miniszter tegnap kirúgta a főigazgatót, mert nem teljesítette Cserháti Péter a miniszter kérését, de ez nem igaz a tüntetők szerint. A kórház elkezdte időben a felkészülést, de idő előtt oda akartak helyezni egy vírusos beteget, amikor még nem volt a kórház felkészülve.

A minisztérium közleménye szerint, mintegy 200 ágy felszabadítását tagadta meg a főigazgató, de ez a tüntetők szerint nem igaz, hiszen eldöntött tény, hogy az egész intézményt járványkórházzá akarta változtatni a minisztérium.

A hivatalos indoklásban az szerepel, hogy a főigazgatónak április 15-re biztosítania kellett volna az új koronavírussal megfertőződött betegek számára több mint kétszáz ágyat, ebből április 10-én még egyetlen ágy sem volt erre a célra az OORI-ben, és április 16-ra az előírt tizedét sem ígérte a főigazgató az utasításban szereplő ágyszámmal szemben.

A Rehabilitációs Intézetből, több olyan beteget kell hazaküldeni, akiknek életfontosságú a további rehabilitációja, aminek súlyos következményei lesznek. A tiltakozók azt emelték ki, hogy az OORI-ból nem lehet csak úgy elküldeni a betegeket, nem lehet egy akármilyen másik kórházi beavatkozással helyettesíteni az itteni szakmai munkát.

Az egyik tiltakozó elmondta, hogy Cserhátit egyértelmű politikai ok miatt rúgtak ki, régóta el akarja őt a kormányzat távolítani, többek között nem nézték jó szemmel, hogy Budakeszin kiváló szakmai munka folyik.

A kormány szerint az OORI főigazgatójának ilyenfajta eljárása ezért mind szakmailag, mind emberileg elfogadhatatlan, az ott dolgozók szerint ennek pontosan az ellenkezője az igaz- írja a muon.hu.