Tovább bővült az M4-es

M4Ezzel a szakasszal elkészült a gyorsforgalmi út teljes Pest megyei része. Immár több mint 60 kilométeres egybefüggő négysávos út vezet Budapestről Abonyig.

Átadták az M4-es gyorsforgalmi út Cegléd és Abony közötti szakaszát. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházását a Duna Aszfalt Kft. kivitelezte mintegy 26,3 milliárd forintból a 73+235-ös, illetve a 90+859-es kilométerszelvények között.

A 17,6 kilométeres szakasz által immár a fővárostól Szolnok közelébe lehet eljutni egybefüggő négysávos úton. Ez Üllőtől (28+856-os szelvény) számítva mintegy 62 kilométernyi gyorsforgalmi utat jelent, amely a 2017-es üllői alapkőletétel óta épült ki. Az M4-es fejlesztése a térségben a szolnoki elkerülővel folytatódik (Abony-Törökszentmiklós) a Duna Aszfalt és a Colas kivitelezésében. A gyorsforgalmi útnak köszönhetően a megyeszékhely a korábbi 1,5 óra helyett körülbelül 1 óra alatt megközelíthető lesz.

 

A most átadott fejlesztésben

– a 73+235-ös és a 79+230-as kilométerszelvény között új nyomvonal épült ki,

– míg a 79+230-es és a 90+859-es között kilométeren a meglévő kétszer egy sávos szakaszt bővítették kétszer kétsávossá.

 

 

Az utat úgy tervezték, hogy a későbbiekben autópályává fejleszthető legyen, azonban addig a megengedett sebesség 110 km/óra.

A projekt során emellett többek között:

– 2 különszintű csomópontot építettek meg,

– 4 új aluljárót alakítottak ki,

– felújítottak három aluljárót és egy felüljárót,

– a beruházás részét képezte egy 1,2 km-es kétsávos főút, egy 1,1 km-es kétsávos mellékút és egy 3 km-es kétsávos önkormányzati út felújítása, valamint 6,5 km-nyi önkormányzati földút építése is;

– a Tápiószele-Abony összekötő út térségében egy kétoldali, egyszerű pihenő is létesült,

– illetve 2,2 km-en zajárnyékoló fal épült.

www.magyarepitok.hu

Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu