Új CT-berendezést avattak Törökbálinton

Ünnepélyes keretek között adták át azt az új, 128 szeletes CT-berendezést a Törökbálinti Tüdőgondozóban, amelyre a forrást az Egészséges Budapest Programból finanszírozta az állam. A 153 millió forint értékű készülék óriási előrelépést jelent a tüdőgyógyászati diagnosztikában.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára az átadóünnepségen úgy fogalmazott: tüdőgyógyászként külön öröm számára, hogy az erősebb állami egészségügyi ellátás részeként átadhatják a diagnosztikai berendezést.

Horváth Ildikó a hétfői átadáson elmondta, a CT (komputertomográf) – amelyet az Egészséges Budapest Program keretében szereztek be – különböző tüdőbetegségek szűrésében, illetve a tüdőrák korai felismerésében erős pillére lehet a környék egészségügyi ellátásának. Hangsúlyozta, hogy a berendezés beszerzésével ott történhet majd a kivizsgálás, ahol az ellátás is fog.

Antal Gabriella, az intézet főigazgatója arról beszélt, hogy ma már CT készülék nélkül nem lehet tüdőgyógyászatot végezni. A berendezés, mivel kiszolgálja a környező településeket is, nemcsak a törökbálintiaké, hanem Pest megye lakosságáé is.

Az eseményen jelen volt – többek között – Prof. Dr. Horváth Ildikó, az EMMI egészségügyért felelős államtitkára, Dr. Antal Gabriella, az intézmény főigazgatója, Dr. Fülöp Rudolf az intézmény korábbi főigazgatója, Törökbálint díszpolgára és Elek Sándor polgármester is.